http://meldpuntkamerverhuur.nl/

Onderhoud

 

Nieuwste vraag:

Hallo,

Samen met 5 anderen woon ik in een studentenhuis. Omdat we vermoedden dat onze huisbaas wilde verbouwen hebben we zijn aanvraag voor een bouwvergunning opgezocht. Er is inderdaad een aanvraag gedaan. Dit zou betekenen dat er op ons dakterras twee extra kamers komen. Hierdoor zou ons dakterras dus verdwijnen en zouden we met acht in plaats van zes de badkamer moeten delen.

Daarnaast zijn er wat zaken die bij ons argwaan oproepen: hij heeft er nog niets over gezegd en op de bouwtekeningen staan twee van onze kamers als één woonkamer ingedeeld. Terwijl we geen woonkamer hebben.

Mag een badkamer met acht bewoners gedeeld worden? En is het verstandig om bij de gemeente aan te kaarten dat de aangegeven woonkamer eigenlijk twee kamers zijn?

Hebben wij recht op verlaging van de huur als deze bouwplannen doorgaan? Dit zou immers betekenen dat we de woning met twee personen meer moeten delen en we geen dakterras meer hebben.

Alvast bedankt!

 

door Jip op 13-06-2016 20:14

Het antwoord van Leonard Noordhof van Alderse Baas Noordhof advocaten

 

Beste huurder,

Uit je vraag begrijp ik het volgende: jullie wonen met zes studenten in een studentenhuis, en jullie verhuurder is van plan om een en ander te verbouwen. Op dit moment heeft de verhuurder een aanvraag ingediend voor een bouwvergunning, en wil hij 2 kamers bouwen erbij bouwen. Je vraag is of dit zomaar mag, nu dit tot gevolg heeft dat jullie met z'n achten een badkamer moeten delen in plaats van met jullie zessen. Daarnaast missen jullie dan een dakterras.

Ik kan uit je vraag niet helemaal opmaken of er ook verbouwingen/werkzaamheden binnenshuis (dus in/aan het bestaande pand) zullen plaatsvinden, of dat het enkel een aanbouw van twee kamers betreft. Als de renovatie (mede) betrekking heeft op het gehuurde (dus het pand zelf), geldt dit als renovatie in de zin van art. 7:220 lid 2 Burgerlijk Wetboek. In dit geval moet het renovatievoorstel redelijk zijn, mede gelet op de duur en de last die jullie hiervan ondervinden.

Vooralsnog kan ik uit je vraag opmaken dat het enkel gaat om een aanbouw van twee kamers. Dit mag de verhuurder doen, hij is echter wel verplicht om jullie hiervan tijdig op de hoogte te stellen.

Ten aanzien van de niet-bestaande woonkamer op de aantekeningen, lijkt het mij raadzaam om in overleg met de verhuurder te treden. Dit geldt ook voor een eventuele huurverlaging, nu jullie (zoals je zelf al noemt) de badkamer in de toekomst met z'n achten moeten delen en er geen dakterras meer is. Het is belangrijk om hier goede afspraken over te maken met de verhuurder, die hij vervolgens ook nakomt.

Mocht jullie verhuurder niet akkoord gaan met een huurverlaging, dan kunnen jullie een verzoek tot huurverlaging indienen bij de huurcommissie. Voor meer informatie hierover kunnen jullie altijd bij ons terecht. Het is voor mij op basis van jouw vraag namelijk niet mogelijk om je een volledig juridisch advies te geven. Mochten jullie er onderling niet uitkomen met de verhuurder, dan kan er een vrijblijvend en kosteloos gesprek worden ingepland bij ons. Wij zijn dagelijks bereikbaar via 050 500 5000 of info@abnadvocaten.nl. Tevens kun je contact opnemen met het Juridisch Loket.

Hopende je hierbij voldoende te hebben ingelicht.

Met vriendelijke groet,Elwin van Bruggen
Alderse Baas Noordhof advocaten

 

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Reageer!

Woord niet leesbaar? Klik hier voor een nieuw woord.

Eerder gestelde vragen over onderhoud

http://www.studenten.net/
tempus fugit