http://meldpuntkamerverhuur.nl/

Onderhoud

 

Nieuwste vraag:

Beste meldpunt kamerverhuur,

Ik heb problemen met mijn huurder vanwege de werking van mijn toilet. Ik huur een kamer/studio in een woning met 5 andere kamers, inclusief gaswaterlicht. Voor de wet is dit een soort van woongroep, maar dat is niet helemaal zeker. We hebben allemaal een eigen douche met toilet ingebouwd, De keuken wordt gedeeld. Toen ik in het pand kwam had het toilet soms moeite met doorspoelen. Wat meer wc papier of een grote boodschap ging soms pas na een paar keer doorspoelen weg. Ik heb hier destijds niet duidelijk melding van gemaakt omdat mijn huisbaas erg moeilijk is met het oplossen van problemen m.b.t. de woning. Zo hebben we al eerder een paar maanden geen warm water gehad in delen van het huis. Het duurde heel lang voordat hij hier iemand voor inschakelde omdat het hem teveel zou gaan kosten. Ik verwachtte dus niet veel hulp van hem. Op een gegeven moment werd het doorspoelen steeds moeilijker. Afgelopen zomer hadden we een probleem met de riolering, alle stront kwam toen in de tuin uit aan de kant van de bewoners aan de achterzijde van het huis.. Dit is toen behandeld door mensen van de riolering. Echter, het doorspoelen bij mij ging alsnog niet beter. Waarschijnlijk hebben ze destijds niets aan de voorzijde van de woning bekeken, waar ik woon. Op dit moment is het zo erg dat een grote boodschap niet meer door te spoelen is, Ik moet alles dan met een wc borstel letterlijk door de wc duwen. Ik vind dat ik absoluut in mijn recht sta dat de kosten voor reparatie voor de verhuurder zijn, want: 1: er was al een probleem voordat ik in de woning kwam (ook al heb ik laat aan de bel getrokken). 2: het is geen plaatselijke verstopping die ik heb veroorzaakt, het loopt gewoon niet door. Heeft dus waarschijnlijk met de gehele riolering of leidingen te maken. 3: Een goed werkend toilet behoort tot de faciliteiten die ik huur, hier betaal ik voor en is de huurbaas verantwoordelijk voor. Ik heb geen idee wat ik moet doen, de huisbaas heeft duidelijk aangegeven dat ik de kosten moet voldoen. Hier ga ik niet mee akkoord. Hopelijk hebben jullie een goed advies voor mij.

Met vriendelijke groet,

Ana Beuman

 

door Ana op 28-10-2015 14:39

Het antwoord van Ruben Alderse Baas van Alderse Baas Noordhof advocaten

 

Beste huurster,

Vervelend dat een dergelijke situaties zich voor doet.

Je hebt inderdaad gelijk dat aan een dergelijk gebrek iets gedaan moet worden. Voor een woonruimte kan de verhuurder zich niet onttrekken aan gebreken die bij aanvang van de huurovereenkomst al aanwezig waren. Hierdoor blijft jouw verhuurder voor het gebrek aansprakelijk, ondanks dat jij het gebrek bij aanvang van de huurovereenkomst aanvaard hebt. In het verhaal wat jij beschrijft, heb je al een aantal keer melding gemaakt van de situatie en heeft herstel niets opgeleverd. Feitelijk leidt dit tot schadeplichtigheid op grond van artikel 6:74 BW.

Een vergaande maar wellicht effectieve oplossing, is het opschorten van de huur tot het moment dat het gebrek hersteld wordt. Uit jurisprudentie blijkt dat je enkel de huur in verhouding tot de ernst van het probleem mag opschorten. Het opschorten van de huur dient als prikkel tot nakoming . Ik wil je in deze situatie adviseren nogmaals de verhuurder aan te spreken op het gebrek, eventueel in een aangetekend schrijven. Mocht deze actie niets opleveren, dan kun je overgaan tot opschorting van de huur tot het moment dat het gebrek hersteld wordt.

Omdat het hier om een juridisch mogelijk ingrijpende maatregel gaat, adviseer ik je wel om je goed te laten informeren. Je kunt hiervoor contact met ons opnemen via 050 500 5000 of naar het Juridisch Loket bij jou in de buurt.

In het vertrouwen je voldoende te hebben geïnformeerd,

Mariëtte Kranenburg
Alderse Baas Noordhof advocaten

 

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Reageer!

Woord niet leesbaar? Klik hier voor een nieuw woord.

Eerder gestelde vragen over onderhoud

http://www.studenten.net/
tempus fugit