http://meldpuntkamerverhuur.nl/

Onderhoud

 

Nieuwste vraag:

Hallo,

Inmiddels woon ik al een half jaar in hetzelfde huis. Bij het begin van mijn huurcontract heb ik mijn huisbaas gemaild dat er 2 scheuren in de ramen zitten. Zij zorgde ervoor dat een klusjesman langs kwam, dit duurde een paar weken. De klusjesman vertelde mij dat de ramen (het glas) vervangen moesten worden. Hij heeft er toen als tijdelijke oplossing tape op geplakt zoda de scheuren niet groter zouden worden.
Echter zit de tape er nu nog steeds op. Mijn huisbaas heeft mij al een paar keer beloofd dat het zsm geregeld wordt. Ik heb haar dan ook 2 aanmaningen gestuurd.
Nu het kouder wordt lijkt het namelijk alsof de wind dwars door mijn ramen heen gaat.

Wat zijn mijn rechten?

Mvg,

Elize Radisavljevic

 

door Elize op 24-12-2015 15:08

Het antwoord van Ruben Alderse Baas van Alderse Baas Noordhof advocaten

 

Dag Elize,

Nu het kouder wordt, is het zeker niet prettig dat er scheuren in de ramen zitten. De vraag is alleen of de verhuurder/huisbaas dient zorg te dragen voor nieuwe ramen. De wet maakt onderscheid tussen grotere herstellingen en kleinere. Als huurder dien je zelf zorg te dragen voor het herstel van kleine gebreken. Wat daar in ieder geval onder valt, kun je lezen in het Besluit kleine herstellingen (te raadplegen via overheid.nl).

In de bijlage onder punt h staat vermeld dat de huurder zelf zorg dient te dragen voor het vervangen van beschadigde ruiten, voor zover daaraan geen noemenswaardige kosten zijn verbonden. Op basis van jouw verhaal kan ik niet opmaken welke kosten er gemoeid zijn met het vervangen van de twee ramen in jouw huis, zodat ik ook niet met zekerheid kan zeggen of jij zelf voor het herstel en de bijbehorende kosten zorg dient te dragen of dat het toch valt onder de grotere gebreken. Het is in ieder geval een duidelijke indicatie dat het niet zonder meer de verhuurder is voor wiens rekening het vervangen van nieuwe ruiten komt.

Indien het gaat om een grote kostenpost en het gebrek daardoor wellicht onder de grotere gebreken komt te vallen, adviseer ik je de verhuurder nogmaals aan te schrijven (bij voorkeur aangetekend). In deze brief dien je de verhuurder formeel in gebreke te stellen en een laatste redelijke termijn (bijvoorbeeld veertien dagen) te gunnen om voor het herstel van de ramen zorg te dragen. Je kunt hierbij vermelden dat wanneer de verhuurder niet binnen de gestelde termijn tot herstel overgaat, hij in verzuim verkeert en je de ramen door een derde zult laten vervangen waarbij je kosten op de verhuurder zult verhalen. Wel dienen de gemaakte kosten redelijk zijn. Je kunt de gemaakte kosten vervolgens verrekenen met de huurprijs. Door te verrekenen doe je aan eigenrichting, daar zitten risico's aan.

Ik adviseer je contact op te nemen met het Juridisch Loket. Zij kunnen je meer vertellen over je positie. Mocht je zekerheid willen over verrekening en de kosten van (groot) herstel, dan adviseer ik je vervangende toestemming van de kantonrechter te vragen. Hierover kan het Juridisch Loket je meer vertellen. In dat geval is het verstandig een jurist te raadplegen. Wellicht kom je in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand, hetgeen inhoudt dat de overheid een deel van de kosten voor rechtsbijstand voor haar rekening neemt.

Ik hoop je zo voldoende op weg te hebben geholpen.

Met vriendelijke groet,

Marije de Vries
Alderse Baas Noordhof advocaten

 

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Reageer!

Woord niet leesbaar? Klik hier voor een nieuw woord.

Eerder gestelde vragen over onderhoud

http://www.studenten.net/
tempus fugit