http://www.meldpuntkamerverhuur.nl/

Onderhoud

 

Nieuwste vraag:

Geachte lezer,

Wij kregen een tijd geleden een factuur op onze deurmat van 135 euro voor het ontstoppen van de afvoer. Dit was niet de afvoer in ons huis zelf, maar de afvoer die uiteindelijk uitmondt in de riolering voor aan de straat. Wij wonen in een opgesplitst huis, waarvan wij in het woon gedeelte wonen. In het andere gedeelte is er een groentezaak. Wij worden volledig aansprakelijk gesteld voor de kosten, omdat er volgens onze huisbaas niet met vet wordt gekookt in de groentezaak. De oorzaak van de ontstopping was een grote vet-klodder. Tijdens het telefoongesprek gaf de huisbaas aan dat hij een verklaring van de loodgieter heeft gekregen waarmee hij kon bewijzen dat het door ons gebruik kwam. Toen wij vroegen om inzage van dit rapport, voerde hij het argument aan dat dit een mondeling rapport was.

In hoeverre kan de huisbaas deze kosten op ons verhalen? En hebben we een poot om op te staan?

 

door Tom op 03-02-2015 17:24

Het antwoord van Leonard Noordhof van Alderse Baas Noordhof advocaten

 

Beste huurder,

Op grond van de wet is de verhuurder verplicht op verlangen van de huurder gebreken te verhelpen, tenzij het kleine herstellingen betreffen (deze staan genoemd in het "Besluit kleine herstellingen") of gebreken betreffen waarvan de huurder jegens de verhuurder aansprakelijk is. In het Besluit kleine herstellingen is bepaald dat het ontstoppen van het binnenriool tot aan het aansluitpunt voor rekening komt van de huurder, dus voor rekening van jou, mits deze riolering voor de huurder bereikbaar is. Ontstoppen van rioleringen buiten de funderingsgrens komen voor rekening van de verhuurder, tenzij de huurder de veroorzaker is van de verstopping (door bijvoorbeeld etensresten). Het is mij in jouw geval niet duidelijk waar de verstopping zich bevond. Wanneer de verhuurder echter aannemelijk maakt dat de verstopping is veroorzaakt door etensresten, is dit ook niet van belang.Het is in jouw situatie aan de verhuurder om met bewijs te komen dat de verstopping is ontstaan door jouw toedoen (en niet door toedoen van de groentezaak). Tot die tijd kan hij jou niet aansprakelijk stellen voor de kosten.

Mocht de verhuurder dit, ondanks gebrek aan bewijs, toch blijven volhouden, dan adviseer ik je naar het Juridisch Loket te gaan. Bij het Juridisch Loket kun je gratis kort advies krijgen. Wellicht kom je in aanmerking voor de door de overheid gefinancierde rechtshulp.

Hopend je voldoende op weg te hebben geholpen,

met vriendelijke groet,

Mr. J.L. Noordhof

 

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Reageer!

Woord niet leesbaar? Klik hier voor een nieuw woord.

Eerder gestelde vragen over onderhoud

http://www.studenten.net/
tempus fugit