http://meldpuntkamerverhuur.nl/

Huurrecht

 

Hallo ik huur sinds een paar maanden een studentenkamer in Groningen. Bij het intrekken heb ik de gaskachel van de vorige huurder overgenomen, onlangs is er wat kapot gegaan aan de kachel en heb ik in de veronderstelling dat ik dit moest repareren een monteur gebeld. Nu blijkt dat de kachel niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoet (al zonder dat er iets aan kapot was gegaan) en dat hij eigenlijk helemaal vervangen moet worden, moet ik dit nu betalen? En is het verplicht voor de verhuurder/eigenaar om te zorgen dat er verwarming aanwezig is al de kamer als woonruimte wordt verhuurd? Mvg Maarten

 

door Maarten op 09-01-2012 15:21

Het antwoord van Dorhout Advocaten

 

Beste huurder,

Je vraagt je af of de verhuurder verplicht is om ervoor te zorgen dat er een (goed functionerende) verwarming aanwezig is in de verhuurde woonruimte en of jij de kosten dient te betalen voor het vervangen van de gaskachel.

De verhuurder is verplicht de zaak ter beschikking van de huurder te stellen en te laten voor zover dat voor het overeengekomen gebruik noodzakelijk is.

Bij het ter beschikking stellen kan het nodige misgaan. In de wet is bepaald dat een gebrek een staat of een eigenschap van de zaak is of een andere niet aan de huurder toe te rekenen omstandigheid, waardoor de zaak aan de huurder niet het genot kan verschaffen dat een huurder bij het aangaan van de huurovereenkomst mag verwachten van een goed onderhouden zaak. Alle genotbeperkingen die niet aan de huurder zijn toe te rekenen zijn gebreken. Zo’n gebrek kan bijvoorbeeld zijn een niet functionerende cv-installatie of gaskachel.

De verhuurder is verplicht om op verlangen van de huurder gebreken te verhelpen, tenzij dit onmogelijk is of uitgaven vereist die redelijkerwijs niet van de verhuurder zijn te vergen. Deze uitzondering zal niet snel aangenomen worden; herstelbare gebreken moeten hersteld worden. Een andere uitzondering geldt voor kleine herstellingen. Kleine herstellingen dient de huurder te verrichten. Voor woonruimte kan men dan bijvoorbeeld denken aan het vastzetten van loszittende deurkrukken en het witten van plafonds.

De verhuurder is dus zeer waarschijnlijk verplicht tot het herstellen van de kachel. Wanneer de verhuurder dit niet doet, dan kan de huurder dit herstel zelf verrichten en de daarvoor gemaakte kosten, voor zover deze redelijk waren, op de verhuurder verhalen, zo nodig door deze in mindering van de huurprijs te brengen.

Ik hoop dat je hiermee voldoende bent geïnformeerd.

met vriendelijke groet,

mr. R.J. (Ruben) Alderse Baas

 

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Reageer!

Woord niet leesbaar? Klik hier voor een nieuw woord.

Eerder gestelde vragen over huurrecht

http://www.studenten.net/
tempus fugit